You are currently viewing שינויי אקלים: חברות חשמל מעכבות מעבר לאנרגיה ירוקה

שינויי אקלים: חברות חשמל מעכבות מעבר לאנרגיה ירוקה

מחקר חדש מצביע על כך שחברות חשמל גוררות רגליים כשמדובר באימוץ מקורות אנרגיה ירוקים כמו רוח ושמש. המחקר גם מגלה כי רק אחת מכל עשר חברות חשמל בעולם העדיפה מקורות אנרגיה חדשים על פני דלקים מאובנים. גם אלה שמשקיעות באנרגיה ירוקה יותר ממשיכות להשקיע בפחם כבד ופחמן גז טבעי.

 

חוקר ראשי במחקר אומר כי הקליטה האיטית מערערת את המאמצים הגלובליים להתמודד עם שינויי האקלים.

 

במדינות כמו בריטניה ובשאר רחבי אירופה, אנרגיה מתחדשת תפסה נתח משמעותי מהשוק, כאשר 40% מהחשמל בבריטניה הגיע מרוח ומשמש בשנה שעברה. אך בעוד שהאנרגיה הירוקה צמחה ברחבי העולם בשנים האחרונות, רבים ממתקני אנרגיית הרוח והשמש החדשים נבנו על ידי יצרנים עצמאיים.

 

על פי המחקר החדש הזה, חברות חשמל בקנה מידה גדול, כולל ארגונים רבים בבעלות המדינה והעיר, היו הרבה יותר איטיות. המחקר בחן יותר מ-3,000 חברות חשמל ברחבי העולם והשתמש בטכניקות למידת מכונה לניתוח פעילותן בשני העשורים האחרונים.

 

המחקר מצא שרק 10% מהחברות הרחיבו את ייצור החשמל המתחדש שלהן במהירות רבה יותר מאשר יכולת ההפעלה שלהן עם גז או פחם.

 

מתוך החלק הקטן הזה שהשקיע יותר על אנרגיה מתחדשת, רבות החברות שהמשיכו להשקיע בדלקים מאובנים, אם כי בשיעור נמוך יותר. הרוב המכריע של החברות, לדברי החוקר, יושבות זה עתה על הגדר.

 

"אם אנחנו מסתכלים על כל השירותים, ומה ההתנהגות הדומיננטית, אנחנו מבינים שהחברות לא עושות הרבה בכל מה שקשור עם דלקים מאובנים ואנרגיה מתחדשת," אמרה גלינה אלובה, מבית הספר סמית' למיזמים וסביבה באוניברסיטת אוקספורד. "אז אולי הן עשויות לעשות משהו עם דלקים אחרים כמו אנרגיית הידרו או אנרגיה גרעינית, אבל הן לא עוברות להתחדשות ולא מגדילות את יכולת ייצור דלק המאובנים."

 

החוקר הראשי במחקר אומר שרבים מסוגי השירות הללו הם בבעלות ממשלתית וייתכן שהשקיעו בתיקי הכוח שלהם לפני שנים רבות.

 

המסקנה הכוללת מהניתוח היא, כי חברות החשמל מעכבות את המעבר העולמי לאנרגיה מתחדשת.

 

"חברות חשמל עדיין מגדילות את יכולתן המבוססת על דלק מאובנים", אמרה גלינה אלובה לחדשות BBC. "אז השירותים עדיין שולטים בעסקי הדלקים המאובנים העולמיים. ואני גם מגלה שחלק משמעותי למדי מהיכולת המבוססת על דלק מאובנים שבבעלות השירות נוספה בעשור האחרון, כלומר מדובר בנכסים חדשים למדי. עם זאת, כדי שנשיג את יעדי הסכם האקלים בפריז, הן (חברות החשמל) צריכות לצאת לפנסיה מוקדמת, או להזדקק ללכידת פחמן ואחסון כי אחרת הן כאן כדי להישאר בעשרות השנים הבאות."

 

לדבריה, האינרציה בתעשיית החשמל היא גורם מרכזי למעבר האיטי. אך הדיווח החדשותי על חברות אנרגיה לא תמיד תופס את מורכבות השקעותיהן. "אנרגיה מתחדשת וגז טבעי לעיתים קרובות הולכים יד ביד," אומרת גלינה אלובה. "חברות בוחרות לעיתים קרובות את שניהם במקביל. יתכן שדווקא בתקשורת אנו מקבלים את הדימוי הזה של השקעה באנרגיה מתחדשת, אך פחות כיסוי על המשך השקעה בגז. אז זו לא שטיפה ירוקה, אלא ההשקעה המקבילה הזו בגז מדללת את המעבר לאנרגיה מתחדשת. זה הנושא המרכזי."

 

המחקר פורסם בכתב העת Nature Energy.